3.1. Élesztőkivonat-dextróz-klóramfenikol-agar a tej és tejtermékek élesztő és penész számának meghatározásához. Összetétele megfelel az MSZ ISO 6611 előírásainak.

Összetétel:

Élesztőkivonat 5,0 g
Dextróz 20,0 g
Klóramfenikol 100,0 mg
Agar 10,0 ? 15,0 g
Víz 1000 cm3

A vizsgálat lemezöntéses eljárással történik. Inkubálás 25 °C-on 4 napig. Inkubálás után morfológiájuk alapján megkülönböztetve leszámoljuk külön az élesztő és külön a penész telepeket. A tűhegy nagyságú, vagy kétes telepeket mikroszkópos vizsgálattal kell azonosítani.

A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számított 60 napig felhasználható.

3.2. Oxitetracyclin-glükóz-élesztőkivonat (OGY)-agar a tej és tejtermékek, valamint más élelmiszerek élesztő és penész számának meghatározásához. Összetétele megfelel az MSZ ISO 6611 előírásainak.

Összetétel:

Élesztőkivonat 5,0 g
Glükóz 10,0 g
Agar 10,0 ? 15,0 g
Oxitetracyclin 0,1 g
Víz 1000 cm3

Az oxitetracyclint közvetlenül a felhasználás előtt, vizes oldatban kell a felolvasztott és 50 °C-ra visszahűtött agarhoz adni.

A vizsgálat lemezöntéses vagy szélesztéses eljárással történik. Inkubálás 20 – 25 °C-on 4 napig. Inkubálás után morfológiájuk alapján megkülönböztetve leszámoljuk külön az élesztő és külön a penész telepeket. A tűhegy nagyságú vagy kétes telepeket mikroszkópos vizsgálattal kell azonosítani.

A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számított 60 napig felhasználható.

3.3. Malátakivonat-agar a tej és tejtermékek élesztő és penész számának meghatározásához.

Összetétel:

Malátakivonat 30,0 g
Pepton 3,0 g
Agar 15,0 ? 20,0 g
Víz 1000 cm3

A forgalomba kerülő malátakivonat-agar pH-ját közvetlenül a felhasználás előtt 7,5 %-os tejsav-oldattal 3,5 ? 0,1 pH-ra kell állítani. 100 cm3 malátakivonatagarhoz kb. 1,5 cm3 tejsav-oldat szükséges. A pH-t kérjük ellenőrizni! A tejsav-oldatot külön kérjük megrendelni.

A vizsgálat szélesztéses vagy lemezöntéses eljárással történik. Inkubálás 20 – 24 °C-on 72 óráig. A tenyésztés után a fehér vagy színes, fonalakat képező
telepeket penészgombaként, a gyöngyházfényű felületi és a tápagarban kifejlődött telepeket élesztőgombaként értékeljük.

A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számított 60 napig felhasználható.

3.4. Sör-agar a tej és a tejtermékek élesztő és penész számának meghatározásához.

Összetétel:

Tápsör 600 cm3
Agar 15,0 ? 20,0 g
Víz 400 cm3

A forgalomba kerülő sör-agar pH-ját közvetlenül a felhasználás előtt 7,5 %-os tejsav-oldattal 3,5 ? 0,1 pH-ra kell állítani. 100 cm3 sör-agarhoz kb. 1,5 cm3 tejsav-oldat szükséges. A pH-t kérjük ellenőrizni! A tejsav-oldatot külön kérjük megrendelni.

A vizsgálat szélesztéses eljárással történik. Inkubálás 20-24 °C-on 72 óráig. A tenyésztés után a fehér vagy színes, fonalakat képező telepeket penészgombaként, a felületi gyöngyházfényűeket élesztőgombaként értékeljük.

A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számított 60 napig felhasználható.

3.5. Burgonya-glükóz-agar a tej és tejtermékek, valamint más élelmiszerek élesztő és penész számának meghatározásához. Összetétele megfelel az American Public Health Association és az USP ajánlásainak.

Összetétel:

Burgonyakivonat 4,0 g
Glükóz 20,0 g
Agar 15,0 g
Víz 1000 cm3

A forgalomba kerülő burgonya-glükóz-agar pH-ját közvetlenül a felhasználás előtt 10 %-os bórsav oldattal 3,5 ? 0,1 pH-ra kell állítani. 100 cm3 burgonya-glükóz-agarhoz kb. 1,4 cm3 bórsav-oldat szükséges. A pH-t kérjük ellenőrizni! A bórsav oldatot külön kérjük megrendelni.

A vizsgálat szélesztéses vagy lemezöntéses eljárással történik. Inkubálás 20-24 °C-on 5 napig.

A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számított 60 napig felhasználható.

Az élesztőkivonat-dextróz-klóramfenikol és az oxitetracyclin-glükóz-élesztőkivonat (OGY) agar nemzetközi és hazai szabvány által is elismert. A késztermékek, de különösen az export termékek élesztő-penész számának vizsgálatára ezeket a táptalajokat ajánljuk. A malátakivonat és a burgonya-glükóz-agar nemzetközileg ismert és széles körben használt. A sör-agart elsősorban gyártásközi vizsgálatokhoz ajánljuk.