2.1. Kristályibolya-neutrálvörös-epe-laktóz (VRBL)-agar a tej és tejtermékek kóliform számának meghatározásához. Összetétele megfelel az MSZ ISO 5541-1 előírásainak.
Összetétel:
Pepton | 7,0 g |
Élesztőkivonat | 3,0 g |
Laktóz | 10,0 g |
Nátriumklorid | 5,0 g |
Epesó(nátriumtauroklát) | 1,5 g |
Neutrálvörös | 0,03 g |
Kristályibolya | 0,002 g |
Agar | 12,0-18,0 g |
Víz | 1000 cm3 |
A táptalaj minden komponenst tartalmaz. A vizsgálat lemezöntéses eljárással történik. Inkubálás 30 °C-on 24 óráig. Kóliform a sötétvörös, legalább 0,5 mm, jellemzően 1-2 mm átmérőjű, vöröses udvarú telep.
A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Csak hűtve tárolható! 0-10 °C közötti hőmérsékleten tárolva a gyártástól számítva 60 napig felhasználható.
2.2.Brillantzöld-laktóz-epe-leves a tej és tejtermékek kóliform számának meghatározásához. Összetétele megfelel az MSZ ISO 5541-1 előírásainak.
Összetétel:
Pepton | 10,0 g |
Laktóz | 10,0 g |
Vizmentes marhaepe | 20,0 g |
Brillantzöld | 0,0133 g |
Víz | 1000 cm3 |
A táplevest a vizsgálat előtt közvetlenül steril pipettával vagy adagoló fecskendővel, 10 cm3-enként, Durham-csővel ellátott steril kémcsövekbe adagoljuk. Ezután a kémcsöveket vízfürdőben 30 percig 100 °C-on hőkezeljük, majd 30 °C-ra hűtjük. A Durham-csövek a hőkezelés után nem tartalmazhatnak légbuborékot. Az így előkészített táplevest a vizsgálathoz 1 órán belül fel kell használni.
A vizsgálandó tej, vagy tejtermék higitási sorozatá-
nak legalább három egymást követő fokozatából, párhuzamosan 3 – 3 kémcső táplevest kell beoltani.
Beoltás után a mintát a táplevesben úgy kell elke-
verni, hogy a Durham-csőben légbuborék nem lehet. A kémcsövek inkubálása 30 °C-on, 24 óráig történik. Kóliform pozitív a Durham-csőben gázfejlődést mutató kémcső. A legvalószínűbb kóliform szám megállapítása MPN-módszerrel történik.
A tápleves 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Csak hűtve tárolható! 0 – 10 °C közötti hőmérsékleten tárolva a gyártástól számított 60 napig felhasználható.
2.3. Klimmer-féle brómtimolkék-tripaflavin-agar a tej és tejtermékek kóliform számának meghatározásához. Összetétele megfelel az MSZ 3743/1-78 előírásainak.
Összetétel:
Húskivonat | 3,0 g |
Nátriumklorid | 3,0 g |
Pepton | 5,0 g |
Laktóz | 10,0 g |
Brómtimolkék | 0,15 g |
Tripaflavin | 0,05 g |
Agar | 10,0 ? 15,0 g |
Víz | 1000 cm3 |
A forgalomba kerülő Klimmer-agar a tripaflavin kivételével valamennyi komponenst tartalmazza. Az 1%-os tripaflavin oldatot, amelyből a felhasználás előtt közvetlenül 100 cm3 Klimmer-agarhoz 0,5 cm3-t kell adni, külön kérjük megrendelni.
A vizsgálat szélesztéses eljárással történik. Inkubálás 37 °C-on 18 – 24 óráig. Kóliform a sárga, jellemzően 1 – 2 mm átmérőjű, sárga udvarú telep.
A táptalaj 100, 250 és 500 cm2-es adagokban, tizesével hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Csak hűtve tárolható! 0 – 10 °C közötti hőmérsékleten tárolva a gyártástól számítótt 60 napig felhasználható.
2.4. Módosított Drigalski-agar a tej és tejtermékek kóliform számának meghatározásához. Öszszetétel megfelel a MSZ 3743/1-78 előírásainak.
Összetétel:
Dinátrium-hidrogén-foszfát (x12H2O) | 2,0 g |
Nátriumklorid | 2,0 g |
Pepton (Witte) | 2,0 g |
Tripton | 2,0 g |
Élesztőkivonat | 2,0 g |
Húskivonat | 2,0 g |
Laktóz | 10,0 g |
Epesó (nátriumtaurokolát) | 1,9 g |
Brómtimolkék | 0,15 g |
Kristályibolya | 0,001 g |
Agar | 10,0 ? 15,0 g |
Víz | 1000 cm3 |
A táptalaj a brómtimolkék és kristályibolya kivételével minden komponenst tartalmaz. A szinezéket felhasználás előtt közvetlenül keverjük a tápoldatba. A 3 %-os brómtimolkék és a 0,02 %-os kristályibolya oldatokból, 100 cm3 95 – 100 oC-ra felmelegített táptalajhoz, 0,5 – 0,5 cm3-t kell adagolni. Kérjük az indikátorokat külön megrendelni.
A vizsgálat szélesztéses eljárással történik. Inkubálás 30 °C-on 24 – 28 óráig. Kóliform a határozottan sárga, legalább 2 mm átmérőjű, általában sima szélű, középpontjában behúzódást vagy kiemelkedést mutató telep.
A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Csak hűtve tárolható! 0 – 10 °C közötti hőmérsékleten tárolva a gyártástól számított 60 napig felhasználható.
2.5. EC-leves a víz, a tej és tejtermékek, valamint más élelmiszerek kóliform és E. coli számának meghatározásához. Összetétel megfelel az ISO 11866-1 előírásainak.
Összetétel
(egyszeres erősségű):
Tripton | 20,0 g |
Laktóz | 5,0 g |
Epesó (nátriumtaurokolát) | 1,5 g |
Nátriumklorid | 5,0 g |
Dikáliumhidrogénfoszfát | 4,0 g |
Káliumdihidrogénfoszfát | 1,5 g |
A táplevest a vizsgálat előtt közvetlenül steril pipettával vagy adagoló fecskendővel, 10 cm3-ként Durham-csővel ellátott steril kémcsövekbe adagoljuk. Ezután a kémcsöveket vízfürdőben 30 percig 100 °C-on hőkezeljük, majd a tenyésztési hőmérsékletre hűtjük. A Durham-csövek a hőkezelés után nem tartalmazhatnak légbuborékot. Az így előkészített táplevest a vizsgálathoz 1 órán belül fel kell használni.
1 cm3 vagy 1 g anyag vizsgálatához az egyszeres töménységű EC-levest használjunk. Nagyobb vizs-
gálandó anyagmennyiség esetén (pl.: 2 – 3 cm3 vagy g) a kétszeres erősségüt. Ezt a megrendelésnél szíveskedjenek feltüntetni.
A vizsgálandó anyag higitási sorozatának legalább
3 egymást követő fokozatából párhuzamosan 3 – 3 kémcső táplevest kell beoltani. A beoltás után a mintát a táplevesben úgy kell elkeverni, hogy a Durham-csőben légbuborék nem lehet. A kémcsövek inkubálása 37 °C-on és 45,5 °C-on 48 óráig történik. Ha a 45,5 °C-on inkubált csövekben gázképződés van, akkor a minta E. coli-ra pozitív, amelynek kisérőflórája kóliform is lehet. Ha csak 37 °C-on van gázképződés, akkor a minta kóliform pozitiv, de E. coli negatív. A legvalószínűbb szám megállapítása MPN módszerrel történik.
A tápleves 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Csak hűtve tárolható! 0 – 10 °C közötti hőmérsékleten tárolva a gyártástól számított 60 napig felhasználható.
A kristályibolya-neutrálvörös-epe-laktóz (VRBL) agaron, valamint a brillantzöld-laktóz-epe-levesben történő kóliform vizsgálatok nemzetközi szabvány által elismertek, a gyakorlatban széles körben elterjedtek. A késztermékek, de különösen az export-termékek kóliform számának vizsgálatára ezeket a táptalajokat ajánljuk. Az EC-leves nemzetközileg jól ismert, használatával viszonylag egyszerűen differenciálhatók a kóliformok és az E.coli.