A húsok összes szárazanyag-tartalmát különféle szárításos módszerekkel viszonylag egyszerűen, drága berendezések nélkül vizsgálhatjuk. A vizsgálati módszerek alapelve minden esetben az, hogy a mintát tömegállandóságig szárítjuk, majd annak szárazanyag-tartalmát – illetve víztartalmát – %-os értékben fejezzük ki.

Szárazanyag meghatározás szárítószekrényben

A módszer előnye, hogy egyszerűen elvégezhető és pontos eredményeket szolgáltat. Hátránya, hogy a szárítási idő viszonylag hosszú.

A vizsgálathoz szükséges vegyszerek, anyagok:

– Kvarchomok
Sósavval mosott, analitikai tisztaságú. A Labomark Kft. által forgalmazott kvarchomok ezeknek a követelményeknek megfelel. 3 kg-os kiszerelésben, nátronzacskókba csomagolva kerül forgalomba.

– Etilalkohol 96,4 %-os
Analitikai tisztaságú, színtelen, üledéktől mentes. A Labomark kft. által forgalmazott etilalkohol 1 literes kiszerelésben, műanyag flakonokban kerül forgalomba.

Veszélyességi szimbólum Veszélyesség foka

R:11
S: 2-7-16

Megjegyzés:
A tömény etilalkohol fokozottan robbanásveszélyes, ezért csak zárt edényben szabad tárolni. Nyílt láng használata (pl. bunzenégő) etilalkohollal való munkavégzés közben tilos! Lenyelve egészségkárosító hatású, ezért adagolásához használjon buktató adagolót, vagy biztonsági gömbbel ellátott pipettát!

A vizsgálat előkészítése:

Húsdarálóban vagy más homogenizáló berendezésben darálja le a mintát! Egyenlősítse keveréssel! Tiszta, száraz porcelán párolócsészébe mérjen be 10 gr kvarchomokot és helyezzen bele egy üvegbotot! Az így előkészített eszközöket (párolócsésze, üvegbot, kvarchomok) szárítsa szárítószekrényben kb. 1 órán át 105 + 1 °C hőmérsékleten! Ezután exszikátorban hűtse le őket és mérje meg analitikai mérlegen 0,001 g pontossággal!

A vizsgálat menete:

1. A darált, homogenizált mintából az előkészített párolócsészébe mérünk 5 g anyagot 0,01 gr pontossággal!
2. A bemért anyaghoz 5 cm3 etilalkoholt adunk. Az adagolást buktató adagolóval vagy biztonsági gömbvéggel ellátott pipettával végezzük!
3. Az üvegbot segítségével óvatosan keverjük össze a mintát a homokkal és az etilalkohollal, ügyelve, hogy a homokszemcsék ne pattanjanak ki!
4. Helyezze a porcelán párolócsészét vízfürdőre kb. fél órára amíg az alkohol el nem párolog!
5. Az így előkészített mintát ezután 105 + 1 °C hőmérsékletű szárítószekrénybe helyezzük és 3 órán keresztül szárítjuk.
6. A szárítás után a porcelán párolócsészét exszikátorba helyezzük és hagyjuk lehűlni szobahőmérsékletre, majd tömegét analitikai mérlegen mg pontossággal visszamérjük.

Az eredmény kiszámítása:

A minta szárazanyagtartalma:

SZ % = (C-A) x 100
B-A

Ahol
A = a 105 °C hőmérsékleten kiszárított porcelán párolócsésze és tartozékainak visszamért tömege;

B = a porcelán párolócsésze és tartozékai, valamint a meghatározáshoz bemért minta szárítás előtti együttes tömege;

C = a porcelán párolócsésze és tartozékai, valamint a bemért minta szárítás utáni maradékának együttes tömege.

A vizsgálat eredménye két párhuzamos mérés eredményének számtani középértéke. Az eredményt két tizedes pontossággal adjuk meg.

Egyéb szárítási eljárások:

A tapasztalat szerint a szárítási hőmérséklet növelésével csökkenteni lehet a meghatározás idejét. 125 °C szárítási hőmérséklet alkalmazásával a szárítási idő 1 órára rövidíthető le????? PONTOSÍTANI!!!!!!!! Ügyeljünk azonban arra, hogy magasabb hőmérsékleten a hőérzékeny anyagok nagyobb mértékben károsodhatnak, továbbá megnő az összesülés veszélye is, ami megakadályozza a víz teljes elgőzölögtetését. Vegyük tehát figyelembe, hogy a magasabb szárítási hőmérséklet a pontosság rovására mehet!

Gyakorlatban jól hasznosíthatóak az ún. gyors nedvességtartalom mérő készülékek. Ezek a műszerek egy analitikai pontosságú mérlegre épített szárító berendezések, melyek kis mennyiségű minta esetén is biztonságosan állapítják meg az anyag nedvességtartalmát. A kis mintamennyiségből adódóan a szárítási idő itt jelentősen lerövidül. A készülékek a szárazanyagtartalmat 0,001 g, a víztartalmat 0,01% felbontásban jelenítik meg. További előnyük, hogy nyomtató vagy akár számítógép is csatlakoztatható hozzájuk, így lehetőség nyílik a mérési adatok rögzítésére. Ez a módszer gyorsasága és egyszerűsége folytán kiválóan alkalmazható gyártásközi ellenőrzéseknél.

Eszközök, berendezések:

Szárítószekrények

LBM-D digitális vízfürdők
Digitális, 3 számjegyű hőmérséklet kijelző, állítható hőfokszabályozó
Túlfűtés elleni védelem (üres állapotban lekapcsol)

3700 5 literes temperálható víztérfogattal
belső méretek: 325x175x200 mm (hxszxmé)
külső méretek: 420x190x240 mm (hxszxma)

3701 10 literes temperálható víztérfogattal
belső méretek: 325x264x200 mm (hxszxmé)
külső méretek: 420x270x240 mm (hxszxma)

3702 15 literes temperálható víztérfogattal
belső méretek: 325x350x200 mm (hxszxmé)
külső méretek: 450x330x240 mm (hxszxma)

Technikai adatok:
Hálózati feszültség: 230V/50-60 Hz
Teljesítmény: 650 W
Hőm. Tartomány: szobahőmérséklettől kb. 90°C-ig

LBM-A analóg vízfürdők
Analóg, kapillárcsöves hőmérséklet szabályozó, a hőmérséklet beállítása hőmérő segítségével történik,
Túlfűtés elleni védelem (üres állapotban lekapcsol)

3703 5 literes temperálható víztérfogattal
belső méretek: 325x175x200 mm (hxszxmé)
külső méretek: 420x190x240 mm (hxszxma)

3704 10 literes temperálható víztérfogattal
belső méretek: 325x264x200 mm (hxszxmé)
külső méretek: 420x270x240 mm (hxszxma)

3705 15 literes temperálható víztérfogattal
belső méretek: 325x350x200 mm (hxszxmé)
külső méretek: 450x330x240 mm (hxszxma)

Technikai adatok:
Hálózati feszültség: 230V/50-60 Hz
Teljesítmény: 650 W
Hőm. Tartomány: szobahőmérséklettől kb. 90°C-ig

Porcelán párolócsésze

3900 8 cm átmérőjű
3901 10 cm átmérőjű

Kisütő edényke alumínium

5400 6,5 cm átmérőjű
5401 8,5 ?? cm átmérőjű

Fogó

5420

Bemérő edény
Alumínium, 75 x 30 mm, fedéllel, kérésre számozva

5490

Üvegbotok

5430 10 cm hosszú
5431 15 cm hosszú
5432 20 cm hosszú
5433 25 cm hosszú

Buktató adagoló
Komplett

5440 5 ml-es, etilalkoholhoz

Biztonsági pipetta
5 ml-es hasas pipetta, biztonsági gömbvéggel

5450

Analitikai mérlegek

Lengyel mérlegek, méréshatár 60 g
100 g
160 g
220 g

Gyors nedvességtartalom meghatározók

Lengyel 30g, 110 g és 210 g felső méréshatárral

Kiegészítők: – kontroll hőmérő
– alutálka
– kalibrációs súlyok
– nyomtató

Exszikátorok
Üveg, gombos fedéllel, porcelán tálcával
(a tartozékok külön is rendelhetőek)

5460 150 mm átmérőjű, komplett
5461 200 mm átmérőjű, komplett
5462 250 mm átmérőjű, komplett