Összes élő csírák vizsgálata
Plate Count Agar víz és élelmiszerek összes élő csíraszámának meghatározásához. Összetétele megfelel a ?Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater? (1998) előírásainak.
Összetétel:
Tripton 5,0 g
Glükóz 1,0 g
Élesztőkivonat 2,5 g
Agar 10,0 ? 15,0 g
Desztillált víz 1000 cm3
A vizsgálat lemezöntéses eljárással történik. Inkubálás 30°C-on 72 óráig.
A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számítva 90 napig felhasználható.
Enterobacteriaceae és kóliformok vizsgálata
Kristályibolya-neutrálvörös-epe-glükóz (VRBG)-agar az élelmiszerek összes Enterobacteriaceae számának meghatározásához.
Összetétel:
Pepton 7,0 g
Élesztőkivonat 3,0 g
Glükóz 10,0 g
Nátrium-klorid 5,0 g
Epesó 1,5 g
Neutrálvörös 0,03 g
Kristályibolya 0,002 g
Agar 12,0-18,0 g
Desztillát víz 1000 cm3
A táptalaj minden komponenst tartalmaz. A vizsgálat lemezöntéses eljárással történik. Inkubálás 35 °C-on 24 óráig. Az Enterobacteriaceae fajok vörös, vöröses udvarral körülvett jellegzetes telepeket képeznek.
A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Csak hűtve tárolható! 0-10°C közötti hőmérsékleten tárolva a gyártástól számítva 60 napig felhasználható.
Kristályibolya-neutrálvörös-epe-laktóz (VRBL)-agar az élelmiszerek kóliform számának meghatározásához. Összetétele megfelel az MSZ ISO 5541-1 előírásainak.
Összetétel:
Pepton 7,0 g
Élesztőkivonat 3,0 g
Laktóz 10,0 g
Nátrium-klorid 5,0 g
Epesó 1,5 g
Neutrálvörös 0,03 g
Kristályibolya 0,002 g
Agar 12,0-18,0 g
Desztillált víz 1000 cm3
A táptalaj minden komponenst tartalmaz. A vizsgálat lemezöntéses eljárással történik. Inkubálás 30 °C-on 24 óráig. Kóliform a sötétvörös, legalább 0,5 mm, jellemzően 1-2 mm átmérőjű, vöröses udvarú telep.
A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Csak hűtve tárolható! 0-10°C közötti hőmérsékleten tárolva a gyártástól számítva 60 napig felhasználható.
Tripton víz melynek összetétele megfelel hús és hústermékek vizsgálatánál az E. coli kimutatás követelményeinek.
Összetétel:
Kazeinpepton (tripton) 10,0 g
Nátrium-klorid 5,0 g
Desztillált víz 1000 cm3
A táplevest a vizsgálat előtt közvetlenül steril pipettával vagy adagoló fecskendővel, 10 cm3-ként steril kémcsövekbe. Oltsa le a csöveket! A kémcsövek inkubálása 35 °C-on 24 óráig történik. Rétegezzen a tápközegre kb. 0,5 cm vastag rétegben Kovács-féle indol reagenst. Ha a tápközeg indol pozitív, úgy a reagens meggybordó színű lesz.
A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Csak hűtve tárolható! 0-10°C közötti hőmérsékleten tárolva a gyártástól számítva 60 napig felhasználható.
Élesztők és penészek vizsgálata
Élesztőkivonat-dextróz-klóramfenikol (YGC)-agar élelmiszerek élesztő és penész számának meghatározásához.
Összetétel:
Élesztőkivonat 5,0 g
Dextróz 20,0 g
Klóramfenikol 100,0 mg
Agar 10,0 ? 15,0 g
Desztillált víz 1000 cm3
A vizsgálat lemezöntéses vagy szélesztéses eljárással történik. Inkubálás 25°C-on 5 napig. Inkubálás után morfológiájuk alapján megkülönböztetve leszámoljuk külön az élesztő és külön a penész telepeket. A tűhegy nagyságú, vagy kétes telepeket mikroszkópos vizsgálattal kell azonosítani.
A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számítva 60 napig felhasználható.
Oxitetracyclin-glükóz-élesztőkivonat (OGY)-agar élelmiszerek élesztő és penész számának meghatározásához.
Összetétel:
Élesztőkivonat 5,0 g
Glükóz 10,0 g
Agar 10,0 ? 15,0 g
Oxitetracyclin 0,1 g
Desztillált víz 1000 cm3
Az oxitetracyclint közvetlenül a felhasználás előtt, vizes oldatban kell a felolvasztott és 50 °C-ra visszahűtött agarhoz adni.
A vizsgálat lemezöntéses vagy szélesztéses eljárással történik. Inkubálás 20- 25°C-on 5 napig. Inkubálás után morfológiájuk alapján megkülönböztetve leszámoljuk külön az élesztő és külön a penész telepeket. A tűhegy nagyságú, vagy kétes telepeket mikroszkópos vizsgálattal kell azonosítani.
A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számítva 60 napig felhasználható.
Burgonya-glükóz-agar az élelmiszerek és egyéb anyagok élesztő és penész számának meghatárotásához. Összetétele megfelel az American Public Health Association és az USP ajánlásainak.
Összetétel:
Burgonyakivonat 4,0 g
Glükóz 20,0 g
Agar 15,0 g
Desztillált víz 1000 cm3
A forgalomba kerülő burgonya-glükóz-agar pH-ját közvetlenül felhasználás előtt 10%-os bórsav oldattal 3,5 + 0,1 pH-ra kell állítani. 100 cm3 burgonya-glükóz-agarhoz kb. 1,4 cm3 bórsav-oldat szükséges. A pH-t kérjük ellenőrizni! A bórsav oldatot külön kérjük megrendelni!
A vizsgálat szélesztéses vagy lemezöntéses eljárással történik. Inkubálás 28°C-on 5 napig.
A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számítva 60 napig felhasználható.
Élesztőkivonat agar élsztők és penészek tenyésztésére használható táptalaj.
Összetétel:
Élesztőkivonat 5,0 g
Glükóz 10,0 g
Agar 20,0 g
Desztillált víz 1000 cm3
A vizsgálat szélesztéses vagy lemezöntéses eljárással történik. Inkubálás 28°C-on 7 napig.
A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számítva 60 napig felhasználható.
Táptalajok speciális vizsgálatokhoz
A következőkben felsorolt, ritkábban használt táptalajokat megrendelés esetén legyártjuk és a megrendelő kívánságának megfelelő adagokban forgalmazzuk. Érdeklődés esetén a vizsgálati módszerekről tájékoztatást adunk.
Clostridium tápleves és agar (RCM) klosztridium és más anaerob ill. fakultatív anaerob csírák számának meghatározásához élelmiszerekből.
Clostridium differenciáló tápleves (DRCM) a klosztridium csírák számának meghatározásához élelmiszerekből.
Glükóz-kazeinpepton-agar (GCA) az élelmiszerek aerob spórás (bacillus-félék) számának meghatározásához.
KF-streptococcus-agar (bázis) az enterococcusok kimutatásához élelmiszerekben.
Kanamycin-esculin-azid-agar a D-streptococcusok kimutatására vízben és élelmiszerekben.
BAIRD-PARKER agar a Staphylococcus aureus azonosítására élelmiszerekből.
Laktobacillus tápleves és agar (MRS) a laktobacillus-félék kimutatására, izolálására élelmiszerekből.
KÍVÁNSÁGRA MÁS, ITT FEL NEM SOROLT TÁPTALAJOK GYÁRTÁSÁT IS VÁLLALJUK!
Kiegészítők, segédanyagok, táptalaj komponensek
Paraffin anaerob tenyésztésekhez. 100 cm3-es kiszerelésben, sterilezve vagy szemcsés formában kerül forgalomba.
10%-os bórsav oldat a burgonya-glükóz-agarhoz. 100 cm3-es adagokban kerül forgalomba.
7,5 %-os tejsav táptalajok pH-jának beállításához. 100 cm3-es adagokban kerül forgalomba.
13 %-os tejsav táptalajok pH-jának beállításához. 100 cm3-es adagokban kerül forgalomba.
30 %-os nátriumhidroxid táptalajok pH-jának beállításához. 100 cm3-es adagokban kerül forgalomba.
Oxytetraciklin vizes oldatban OGY agarhoz. 100 cm3-es adagokban kerül forgalomba.
Egg-Yolk Tellurit emulzió Baird Parker agarhoz.
Szójapepton 500 és 1000 g-os kiszerelésben, műanyag tégelyben.
Kazeinpepton 500 és 1000 g-os kiszerelésben, műanyag tégelyben.
Kovács-féle indol reagens 100 és 500 ml-es kiszerelésben.
Húspepton 500 és 1000 g-os kiszerelésben, műanyag tégelyben.
Glükóz 500 és 1000 g-os kiszerelésben, műanyag tégelyben.
Laktóz 500 és 1000 g-os kiszerelésben, műanyag tégelyben.
Nátrium-klorid 500 és 1000 g-os kiszerelésben, műanyag tégelyben.
Élesztőkivonat (Yeast) 500 és 1000 g-os kiszerelésben, műanyag tégelyben.
0,3 %-os neutrálvörös-oldat VRB agarhoz. 100 cm3-es adagokban kerül forgalomba.
0,02 %-os kristályibolya oldat VRB agarhoz. 100 cm3-es adagokban kerül forgalomba.
Metilénkék tabletták 50 db.
Rezazurin tabletták 100 db.
Higító oldatok,dúsítók
A higító oldatokat közvetlenül felhasználás előtt, steril körülmények mellett, steril pipettával vagy adagoló fecskendővel, steril kémcsövekbe vagy más edénybe, a higításhoz megkívánt mennyiségben (9 cm3 vagy 90 cm3) kell kiadagolni. A kiadagolás során az utófertőzés minden lehetőségét ki kell zárni. Ahol ez nem garantált, a kiadagolt higító oldatokat 121 °C-on 15 percig autoklávban sterilezni kell.
Pepton-só oldat a Szabványosítás Nemzetközi Szervezete (ISO) által általános használatra kiválasztott higító. Összetétele megfelel az MSZ ISO 8261 előírásainak.
Összetétel:
Pepton 1,0 g
Nátrium-klorid 8,5 g
Desztillált víz 1000 cm3
A pepton-só oldat 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számított 90 napig felhasználható.
Negyed erősségű Ringer-oldat, melynek összetétele megfelel az ISO 8261 előírásainak.
Összetétel:
Nátrium-klorid 2,25 g
Kálcium-klorid 0,105 g
Kálcium-klorid (vízmentes) 0,06 g
Nátriumhidrogén-karbonát 0,05 g
Desztillált víz 1000 cm3
A negyed erősségű Ringer-oldat 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számított 90 napig felhasználható.
Tioszulfátos Ringer-oldat a tisztítás-fertőtlenítés hatékonyságának mikrobiológiai ellenőrzésére, aktív klórtartalmú szerek használata esetén.
Összetétel:
Nátrium-klorid 2,15 g
Kálium-klorid 0,075 g
Kálcium-klorid (vízmentes) 0,12 g
Nátrium-tioszulfát 0,5 g
Desztillált víz 1000 cm3
A tioszulfátos Ringer-oldat 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számított 90 napig felhasználható.
Nátriumcitrát-oldat melynek összetétele megfelel az ISO 8261 előírásainak.
Összetétel:
Trinátrium-citrát 20,0 g
Desztillált víz 1000 cm3
A nátriumcitrát-oldat 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számított 90 napig felhasználható.
Fiziológiás sóoldat
Összetétel:
Nátrium-klorid 8,5 g
Desztillált víz 1000 cm3
A fiziológiás sóoldat 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számított 90 napig felhasználható.
di-Kálium-hidrogén-foszfát-oldat
Összetétel:
diKálium-hidrogénfoszfát 20,0 g
Desztillált víz 1000 cm3
A diKálium-hidrogénfoszfát-oldat 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számított 90 napig felhasználható.
Pufferolt pepton víz baktériumok élelmiszerekből történő szelektív elődúsítására.
Összetétel:
Pepton 10,0 g
Nátrium-klorid 5,0 g
di-Nátrium-hidrogén-foszfát 9,0 g
Kálium-dihidrogén-foszfát 1,5 g
Desztillált víz 1000 cm3
A pufferolt pepton víz 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számított 60 napig felhasználható.
Laktóz leves a kóliform baktériumok és E. coli vizsgálatához.
Összetétel:
Pepton 5,0 g
Marhahús kivonat 3,0 g
Laktóz 5,0 g
Desztillált víz 1000 cm3
A laktóz leves 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számított 90 napig felhasználható.