Mikrobiológia

Összes élő csírák vizsgálata

Plate Count Agar víz és élelmiszerek összes élő csíraszámának meghatározásához.  Összetétele megfelel a ?Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater? (1998) előírásainak.

 Összetétel:

Tripton                                               5,0 g
Glükóz                                               1,0 g
Élesztőkivonat                                  2,5 g
Agar                                                  10,0 ? 15,0 g
Desztillált víz                                     1000 cm3

 A vizsgálat lemezöntéses eljárással történik. Inkubálás 30°C-on 72 óráig.

 A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számítva 90 napig felhasználható.

 Enterobacteriaceae és kóliformok vizsgálata

 Kristályibolya-neutrálvörös-epe-glükóz (VRBG)-agar az élelmiszerek összes Enterobacteriaceae számának meghatározásához.

 Összetétel:

Pepton                                             7,0 g
Élesztőkivonat                                3,0 g
Glükóz                                             10,0 g
Nátrium-klorid                                 5,0 g
Epesó                                              1,5 g
Neutrálvörös                                    0,03 g
Kristályibolya                                   0,002 g
Agar                                                 12,0-18,0 g
Desztillát víz                                     1000 cm3

 A táptalaj minden komponenst tartalmaz. A vizsgálat lemezöntéses eljárással történik. Inkubálás 35 °C-on 24 óráig. Az Enterobacteriaceae fajok vörös, vöröses udvarral körülvett jellegzetes telepeket képeznek.

 A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Csak hűtve tárolható! 0-10°C közötti hőmérsékleten tárolva a gyártástól számítva 60 napig felhasználható.

 Kristályibolya-neutrálvörös-epe-laktóz (VRBL)-agar az élelmiszerek kóliform számának meghatározásához. Összetétele megfelel az MSZ ISO 5541-1 előírásainak.

 

Összetétel:

Pepton                                              7,0 g
Élesztőkivonat                                  3,0 g
Laktóz                                               10,0 g
Nátrium-klorid                                   5,0 g
Epesó                                               1,5 g
Neutrálvörös                                     0,03 g
Kristályibolya                                    0,002 g
Agar                                                  12,0-18,0 g
Desztillált víz                                     1000 cm3

 A táptalaj minden komponenst tartalmaz. A vizsgálat lemezöntéses eljárással történik. Inkubálás 30 °C-on 24 óráig. Kóliform a sötétvörös, legalább 0,5 mm, jellemzően 1-2 mm átmérőjű, vöröses udvarú telep.

 A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Csak hűtve tárolható! 0-10°C közötti hőmérsékleten tárolva a gyártástól számítva 60 napig felhasználható.

 Tripton víz melynek összetétele megfelel hús és hústermékek vizsgálatánál az E. coli kimutatás követelményeinek.

 

Összetétel:

Kazeinpepton (tripton)                 10,0 g
Nátrium-klorid                                5,0 g
Desztillált víz                                  1000 cm3

 A táplevest a vizsgálat előtt közvetlenül steril pipettával vagy adagoló fecskendővel, 10 cm3-ként steril kémcsövekbe. Oltsa le a csöveket! A kémcsövek inkubálása 35 °C-on 24 óráig történik. Rétegezzen a tápközegre kb. 0,5 cm vastag rétegben Kovács-féle indol reagenst. Ha a tápközeg indol pozitív, úgy a reagens meggybordó színű lesz.

 A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Csak hűtve tárolható! 0-10°C közötti hőmérsékleten tárolva a gyártástól számítva 60 napig felhasználható.

 Élesztők és penészek vizsgálata

 Élesztőkivonat-dextróz-klóramfenikol (YGC)-agar élelmiszerek élesztő és penész számának meghatározásához.

 

Összetétel:

Élesztőkivonat                                  5,0 g
Dextróz                                              20,0 g
Klóramfenikol                                   100,0 mg
Agar                                                   10,0 ? 15,0 g
Desztillált víz                                      1000 cm3

 A vizsgálat lemezöntéses vagy szélesztéses eljárással történik. Inkubálás 25°C-on 5 napig. Inkubálás után morfológiájuk alapján megkülönböztetve leszámoljuk külön az élesztő és külön a penész telepeket. A tűhegy nagyságú, vagy kétes telepeket mikroszkópos vizsgálattal kell azonosítani.

 A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számítva 60 napig felhasználható.

 Oxitetracyclin-glükóz-élesztőkivonat (OGY)-agar élelmiszerek élesztő és penész számának meghatározásához.

 Összetétel:

Élesztőkivonat                                  5,0 g
Glükóz                                               10,0 g
Agar                                                  10,0 ? 15,0 g
Oxitetracyclin                                    0,1 g
Desztillált víz                                     1000 cm3

 Az oxitetracyclint közvetlenül a felhasználás előtt, vizes oldatban kell a felolvasztott és 50 °C-ra visszahűtött agarhoz adni.

A vizsgálat lemezöntéses vagy szélesztéses eljárással történik. Inkubálás 20- 25°C-on 5 napig. Inkubálás után morfológiájuk alapján megkülönböztetve leszámoljuk külön az élesztő és külön a penész telepeket. A tűhegy nagyságú, vagy kétes telepeket mikroszkópos vizsgálattal kell azonosítani.

 A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számítva 60 napig felhasználható.

 Burgonya-glükóz-agar az élelmiszerek és egyéb anyagok élesztő és penész számának meghatárotásához. Összetétele megfelel az American Public Health Association és az USP ajánlásainak.

 Összetétel:

Burgonyakivonat                            4,0 g
Glükóz                                             20,0 g
Agar                                                15,0 g
Desztillált víz                                   1000 cm3

 A forgalomba kerülő burgonya-glükóz-agar pH-ját közvetlenül felhasználás előtt 10%-os bórsav oldattal 3,5 + 0,1 pH-ra kell állítani. 100 cm3 burgonya-glükóz-agarhoz kb. 1,4 cm3 bórsav-oldat szükséges. A pH-t kérjük ellenőrizni! A bórsav oldatot külön kérjük megrendelni!

 A vizsgálat szélesztéses vagy lemezöntéses eljárással történik. Inkubálás 28°C-on 5 napig.

 A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számítva 60 napig felhasználható. 

Élesztőkivonat agar élsztők és penészek tenyésztésére használható táptalaj.

 Összetétel:

Élesztőkivonat                                  5,0 g
Glükóz                                               10,0 g
Agar                                                   20,0 g
Desztillált víz                                    1000 cm3

 A vizsgálat szélesztéses vagy lemezöntéses eljárással történik. Inkubálás 28°C-on 7 napig.

 A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számítva 60 napig felhasználható.

 Táptalajok speciális vizsgálatokhoz

A következőkben felsorolt, ritkábban használt táptalajokat megrendelés esetén legyártjuk és a megrendelő kívánságának megfelelő adagokban forgalmazzuk. Érdeklődés esetén a vizsgálati módszerekről tájékoztatást adunk.

 Clostridium tápleves és agar (RCM) klosztridium és más anaerob ill. fakultatív anaerob csírák számának meghatározásához élelmiszerekből.

 Clostridium differenciáló tápleves (DRCM) a klosztridium csírák számának meghatározásához élelmiszerekből.

 Glükóz-kazeinpepton-agar (GCA) az élelmiszerek aerob spórás (bacillus-félék) számának meghatározásához.

 KF-streptococcus-agar (bázis) az enterococcusok kimutatásához élelmiszerekben.

 Kanamycin-esculin-azid-agar a D-streptococcusok kimutatására vízben és élelmiszerekben.

 BAIRD-PARKER agar a Staphylococcus aureus azonosítására élelmiszerekből.

 Laktobacillus tápleves és agar (MRS) a laktobacillus-félék kimutatására, izolálására élelmiszerekből.

 

KÍVÁNSÁGRA MÁS, ITT FEL NEM SOROLT  TÁPTALAJOK GYÁRTÁSÁT IS VÁLLALJUK!

 

Kiegészítők, segédanyagok, táptalaj komponensek

Paraffin anaerob tenyésztésekhez. 100 cm3-es kiszerelésben, sterilezve vagy szemcsés formában kerül forgalomba.

10%-os bórsav oldat a burgonya-glükóz-agarhoz. 100 cm3-es adagokban kerül forgalomba.

7,5 %-os tejsav táptalajok pH-jának beállításához. 100 cm3-es adagokban kerül forgalomba.

13 %-os tejsav táptalajok pH-jának beállításához. 100 cm3-es adagokban kerül forgalomba.

30 %-os nátriumhidroxid táptalajok pH-jának beállításához. 100 cm3-es adagokban kerül forgalomba.

Oxytetraciklin vizes oldatban OGY agarhoz. 100 cm3-es adagokban kerül forgalomba.

Egg-Yolk Tellurit  emulzió Baird Parker agarhoz.

Szójapepton 500 és 1000 g-os kiszerelésben, műanyag tégelyben.

Kazeinpepton 500 és 1000 g-os kiszerelésben, műanyag tégelyben.

Kovács-féle indol reagens 100 és 500 ml-es kiszerelésben.

Húspepton 500 és 1000 g-os kiszerelésben, műanyag tégelyben.

Glükóz 500 és 1000 g-os kiszerelésben, műanyag tégelyben.

Laktóz 500 és 1000 g-os kiszerelésben, műanyag tégelyben.

Nátrium-klorid 500 és 1000 g-os kiszerelésben, műanyag tégelyben.

Élesztőkivonat (Yeast) 500 és 1000 g-os kiszerelésben, műanyag tégelyben.

0,3 %-os neutrálvörös-oldat VRB agarhoz. 100 cm3-es adagokban kerül forgalomba.

0,02 %-os kristályibolya oldat VRB agarhoz. 100 cm3-es adagokban kerül forgalomba.

Metilénkék tabletták 50 db.

Rezazurin tabletták 100 db.

Higító oldatok,dúsítók

 A higító oldatokat közvetlenül felhasználás előtt, steril körülmények mellett, steril pipettával  vagy adagoló fecskendővel, steril kémcsövekbe vagy más edénybe, a higításhoz megkívánt mennyiségben (9 cm3 vagy 90 cm3) kell kiadagolni. A kiadagolás során az utófertőzés minden lehetőségét ki kell zárni. Ahol ez nem garantált, a kiadagolt higító oldatokat 121 °C-on 15 percig autoklávban sterilezni kell.

 Pepton-só oldat a Szabványosítás Nemzetközi Szervezete (ISO) által általános használatra kiválasztott higító. Összetétele megfelel az MSZ ISO 8261 előírásainak.

 Összetétel:

Pepton                                              1,0 g
Nátrium-klorid                                  8,5 g
Desztillált víz                                    1000 cm3

 A pepton-só oldat 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számított 90 napig felhasználható.

Negyed erősségű Ringer-oldat, melynek összetétele megfelel az ISO 8261 előírásainak.

 Összetétel:

Nátrium-klorid                                  2,25 g
Kálcium-klorid                                 0,105 g
Kálcium-klorid (vízmentes)            0,06 g
Nátriumhidrogén-karbonát            0,05 g
Desztillált víz                                  1000 cm3

 A negyed erősségű Ringer-oldat 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számított 90 napig felhasználható.

 Tioszulfátos Ringer-oldat a tisztítás-fertőtlenítés hatékonyságának mikrobiológiai ellenőrzésére, aktív klórtartalmú szerek használata esetén.

 Összetétel:

Nátrium-klorid                                 2,15 g
Kálium-klorid                                  0,075 g
Kálcium-klorid (vízmentes)           0,12 g
Nátrium-tioszulfát                          0,5 g
Desztillált víz                                  1000 cm3

 A tioszulfátos Ringer-oldat 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számított 90 napig felhasználható.

 Nátriumcitrát-oldat melynek összetétele megfelel az ISO 8261 előírásainak.

 Összetétel:

Trinátrium-citrát                           20,0 g
Desztillált víz                                1000 cm3

 A nátriumcitrát-oldat 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számított 90 napig felhasználható.

Fiziológiás sóoldat

 Összetétel:

Nátrium-klorid                                  8,5 g
Desztillált víz                                   1000 cm3

A fiziológiás sóoldat 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számított 90 napig felhasználható.

 di-Kálium-hidrogén-foszfát-oldat

 Összetétel:

diKálium-hidrogénfoszfát           20,0 g
Desztillált víz                                1000 cm3

A diKálium-hidrogénfoszfát-oldat 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számított 90 napig felhasználható.

 Pufferolt pepton víz baktériumok élelmiszerekből történő szelektív elődúsítására.

 Összetétel:

Pepton                                         10,0 g
Nátrium-klorid                              5,0 g
di-Nátrium-hidrogén-foszfát       9,0 g
Kálium-dihidrogén-foszfát         1,5 g
Desztillált víz                                1000 cm3

 A pufferolt pepton víz 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számított 60 napig felhasználható.

 Laktóz leves a kóliform baktériumok és E. coli vizsgálatához.

 Összetétel:

Pepton                                            5,0 g
Marhahús kivonat                          3,0 g
Laktóz                                             5,0 g
Desztillált víz                                  1000 cm3

A laktóz leves 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számított 90 napig felhasználható.