Premitest
Termékismertető a húsipar számára

6. Antibiotikumok kimutatása Premi?Test-tel

Tartalmaz-e az Ön által feldolgozott hús antibiotikum maradványokat?

Megállapíthatja a Premi?Test segítségével mindössze 3 és fél óra alatt

Mik azok a reziduumok?

A húshasznosítású állatok betegségeinek antibiotikummal történő kezelése, antibiotikum tartalmú takarmány etetése után a különböző szervekben és szövetekben antibakteriális maradványanyagok, ún. reziduumok halmozódhatnak fel. A gyógyszeres kezelés tehát bármennyire jótékony hatású, hátrányokkal is jár. A gyógyszerrel kezelt állatok tejét, húsát , egyéb szerveit sem elfogyasztani, sem feldolgozni nem lehet, mert az a fogyasztó egészségét, valamint a feldolgozás technológiáját veszélyezteti. A húsipari technológiák közül elsősorban a fermentációval készülő termékek, pl. szalámifélék gyártása esetén okozhat zavart az antibakteriális gátlóanyagok jelenléte. A szigorú rendeleti szabályozások hatására az utóbbi időben az erre irányuló ellenőrzések is megszaporodtak, ennek következtében a büntetés kockázata is nagyobb lett.

Vizsgálati módszerek

Az antibakteriális maradványanyagok kimutatására szolgáló módszerek részben a mikrobiológiai erjedés gátlás megfigyelésén alapszanak.

Mikrobiológiai módszerek

A mikrobiológiai módszerek lényege, hogy egy vagy több gátlóanyagokra  specifikusan érzékeny teszttörzs fejlődését vizsgálják ? a vizsgálati anyag jelenlétében ? standard feltételek mellett. A szaporodás vagy az anyagcsere gátlásából a gátlóanyag jelenlétére következtetnek. A szaporodás gátlás mértéke a jelenlévő antibakteriális maradványanyag mennyiségére is következtetni enged.

Premi?Test

A DSM Food Specialties cég (Hollandia) a közelmúltban kifejlesztett egy új tesztet, mely a húsban és más szövetekben jelen lévő antibakteriális maradványanyagok kimutatására szolgál. A teszt neve Premi?Test, mely nagy érzékenységgel képes az antibakteriális maradványokat kimutatni izomszövetben, vesében, májban és egyéb anyagokban.

A vizsgálat elve, hogy a mintát (szövetnedvet) baktériumspórákat (Bac. stearothermophilus var. calidolactis), tápanyagot és indikátort egyaránt tartalmazó speciális agarba diffundáltatják úgy, hogy azt az agaroszlop felületére viszik fel, majd 64 + 0,5 °C-on negatív kontroll ellenében kb. 3 óra hosszan inkubálják. Antibakteriális maradványanyag hiányában a spórák kicsíráznak, vegetatív alakot képeznek, szaporodnak és savat termelnek. Az alkalmazott indikátor színe a pH csökkenés hatására liláról sárgára vált, ami a minta antibakteriális maradványanyag mentességét jelzi. A pozitív/negatív eredmény megállapítása legtöbbször egyszerűen, a színek (lila/sárga) vizuális észlelésével történik. Rendelkezésre áll azonban egy speciális scanner készülék, mely alkalmas az eredmények műszeres leolvasására.



kép



1.kép: Prem?Test ampullák színváltozása inkubálás után

A lila színű ampullák a kimutathatósági határérték felett tartalmaznak antibiotikumot, a narancssárgás színűek antibiotikum tartalma a határérték körül van, a sárga színűek nem, vagy csak a határérték alatt tartalmaznak antibiotikumot.

Megengedhető gyógyszer maradvány szintek a 2/2002. EüM rendelet szerint és a Premi?Test érzékenységi szintjei

Gyógyszer MRL(?g/kg) Premi?Test(?g/kg)

ß-Penicillin 50 2,5
Amoxicillin 50 5
Ampicillin 50 5
Oxacillin 300 50
Cloxacillin 300 50
Cefazolin 1000 100
Cefacetrile 1000 100
Cephalonium 1000 100
Ceftiofur 1000 100
Cephapirin 1000 100
Cephalexin 1000 100
Cefoperazone 1000 100
Chlortetracyclin 100 75-100
Oxytetracyclin 100 75-100
Doxycyclin 100 75-100
Sulphamethazine 100 75-100
Sulphadiazine 100 75
Tylosin 100 50
Erytromycin 200 100
Lincomycin 100 100
Gentamycin 100 100

  Adatközlő: DSM Food Specialties (Hollandia)

A táblázat nem tartalmazza a Premi?Test teljes spektrumát!

Ki használhatja a Premi?Test-et?

A fogyasztói társadalom napjainkban egyre igényesebbé válik az előállított élelmiszeripari termékek, köztük a hústermékek, minőségére. Minden élelmiszer-előállító így minőségi élelmiszer előállítására törekszik, hiszen az a vevői igényeknek jobban megfelel, piacképesebb. Az élelmiszerminőség komplex, több összetevőből álló fogalom, melyek közül első helyet foglal el az élelmezés-egészségügyi biztonság kérdése. A fogyasztó alapvető elvárása az élelmiszerrel szemben, hogy az semmiféle megbetegedést, az előírt felhasználás mellett egészségügyi károsodást ne okozzon.

Annak biztosítása érdekében, hogy antibiotikum maradványokat tartalmazó hús ne kerüljön a fogyasztóhoz a feldolgozóknak szükségük van egy olyan tesztre, mely gyors, megfelelően érzékeny és könnyen elvégezhető. Húsüzemek, vágóhidak számára a Premi?Test ideális megoldást jelent.




kép


2. kép: Premi?Test Starter Kit és ampullák; a Starter Kit minden eszközt tartalmaz, melyre a vizsgálat elvégzéséhez szükség van

 Mintavétel, mintaelőkészítés

A Premi?Test elvégzéséhez folyékony szövetnedvre van szükségünk. Folyékony húsmintát legegyszerűbben egy kézi nyomószerkezet (pl. fokhagymaprés) segítségével nyerhetünk. Helyezzen 2 cm3 száraz húst a nyomóba, majd egy tiszta edénybe préseljen ki 250 ?l húslevet! Minden egyes mintavétel után a kézinyomót öblítse le alaposan, hogy megakadályozza a minták keresztszennyeződését! A hús fajtájától függően nyerhetünk húslevet enyhe melegítés által is, pl. a mintát steril zacskóban 64 °C-os vízfürdőbe helyezve. A fagyasztott hús felengedés utáni levét is használhatja mintának, vagy a mintákat lefagyaszthatja, majd mintavétel céljából újra felolvaszthatja!

Minden, ami a húsmintával kapcsolatba kerül (kéz, eszközök, stb?) legyen tiszta! Ezzel megakadályozhatjuk a szövetminták antibakteriális maradványokkal történő keresztszennyeződését! Olyan szövetek vizsgálatakor (pl. vese) melyek természetes gátlóanyagokat tartalmaznak a mintaelőkészítés során azokat inaktiválni kell. Ezt legyegyszerűbben a minta 10 perces, 80 °C-os hőkezelésével tehetjük meg.

Folyamatábra a Premi?Test használatához

1. Egy éles olló segítségével vágja le a kívánt mennyiségű ampullát a blokkról! Vigyázzon, hogy a szomszédos ampullák védőrétege ne sérüljön!
2. Helyezzen kb 2 cm3 húst a fokhagymaprésbe, majd préseljen ki kb. 250 ?l szövetnedvet!
3. Pipettázzon 100 ?l szövetnedvet az agar felszínére az ampullába
4. Az így előkészített ampullákat hagyjuk 20 percig szobahőmérsékleten állni, hogy a szövetnedv az agarba diffundálhasson!
5. Mossuk ki kétszer óvatosan az ampullákat desztillált vízzel, majd távolítsuk el belőlük a vizet!
6. Gondosan zárja le az ampullákat fóliával!
7. Ellenőrizze az inkubátor hőmérskletét (64 + 0,5 °C)! Helyezze az ampullákat az inkubátorba!
8. Vegye ki az ampullákat az inkubátorból, miután a negatív kontrol minta elszíneződött (kb. 3 óra elteltével)! Figyelje meg az agar alsó 2/3-ának színváltozását!

Amire feltétlenül ügyelni kell
A vizsgálat végrehajtása során az előírások pontos betartása az objektív eredmény nagyon fontos előfeltétele. Ezek között is kiemelt szerepet játszik az egyszerhasználatos pipettahegyek alkalmazása, valamint az előírt inkubálási hőmérséklet betartása. Az inkubálási idő megállapításához használjon negatív kontrollt! Az eredmények leolvasásakor az ampulla alsó kétharmadának a színét vegye figyelembe!

Pozitív = a minta antibiotikumot tartalmaz                                Negatív = a minta antibiotikum mentes