Táptalajok

1. Összes élő csírák vizsgálata

2. Kóliformok vizsgálata

3. Élesztők és penészek  vizsgálata

4. Táptalajok speciális  vizsgálatokhoz

 

1. Összes élő csírák vizsgálata


1.1.1. Tejporos TGE-agar a tej és tejtermékek összes élő csíraszámának meghatározásához. Öszszetétele megfelel a FIL-IDF 100 A. 1987, valamint az MSZ ISO 6610 előírásainak.

Összetétel:

Tripton  5,0 g
Glükóz  1,0 g
Élesztőkivonat  2,5 g
Sovány tejpor  1,0 g
Agar  10,0 ? 15,0 g
Víz  1000 cm3

 

A vizsgálat lemezöntéses eljárással történik. Inkubálás 30 °C-on, 72 óráig.

A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz hűvös helyen tárolva, a gyártástól számítova 90 napig felhasználható.


1.2. Plate Count Agar tej és tejtermékek, valamint más élelmiszerek összes élő csíraszámának meghatározásához. Összetétel megfelel az ?American Public Helath Association: Standard Methods for the Examination of Dairy Products 15th ed., 1985? előírásainak.

Összetétel:

Tripton  5,0 g
Glükóz  1,0 g
Élesztőkivonat  2,5 g
Agar  10,0 ? 15,0 g
Víz  1000 cm3

A vizsgálat lemezöntéses eljárással történik. Inkubálás 30 °C-on, 72 óráig.

A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számítva 90 napig felhasználható.


1.3. Tejes TGE-agar a tej és tejtermékek öszszes élő csíráinak és ezen belül a fehérjebontó csíráknak meghatározásához.


Összetétel:

Tripton  5,0 g
Glükóz  1,0 g
Élesztőkivonat  2,5 g
Agar  10,0 ? 15,0 g
Sovány tej  100 cm3
Víz  900 cm3

A vizsgálat lemezöntéses eljárással történik. Inkubálás 30 °C-on 72 óráig. A fehérjebontó csírák telepei körül határozott, legalább 1 mm széles feltisztult udvar látható.

A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számítva 60 napig felhasználható.

1.4. Kinakék-laktóz-agar a tej és tejtermékek, valamint más élelmiszerek összes élő csíráinak és ezen belül a laktóz-pozitív és laktóz-negatív csíráknak a differenciálására.


Összetétel:

Tripton  5,0 g
Húskivonat  3,0 g
Nátriumklorid  5,0 g
Laktóz  10,0 g
Kinakék  0,375 g
Agar  10,0 ? 15,0 g
Víz  1000 cm3

A vizsgálat lemezöntéses eljárással történik. Inkubálás 30 °C-on 48 óráig. A kék színű telepek laktóz-pozitivként (ilyenek pl. E. coli, kóliformok, staphylokokkuszok stb.), a szintelenek laktóz-negatívként (ilyenek pl. salmonellák, serratiák, proteusz féleségek stb.) értékelendők. (Speciális vizsgálatok esetében a tenyésztési hőmérséklet és idő a fentitől eltérő is lehet.)


A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számítva 60 napig felhasználható.

2. Kóliformok vizsgálata

2.1. Kristályibolya-neutrálvörös-epe-laktóz (VRBL)-agar a tej és tejtermékek kóliform számának meghatározásához. Összetétele megfelel az MSZ ISO 5541-1 előírásainak.

Összetétel:

Pepton  7,0 g
Élesztőkivonat  3,0 g
Laktóz  10,0 g
Nátriumklorid  5,0 g
Epesó(nátriumtauroklát)  1,5 g
Neutrálvörös  0,03 g
Kristályibolya  0,002 g
Agar  12,0-18,0 g
Víz  1000 cm3

A táptalaj minden komponenst tartalmaz. A vizsgálat lemezöntéses eljárással történik. Inkubálás 30 °C-on 24 óráig. Kóliform a sötétvörös, legalább 0,5 mm, jellemzően 1-2 mm átmérőjű, vöröses udvarú telep.

A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével, hullámarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Csak hűtve tárolható! 0-10 °C közötti hőmérsékleten tárolva a gyártástól számítva 60 napig felhasználható.


2.2.Brillantzöld-laktóz-epe-leves a tej és tejtermékek kóliform számának meghatározásához. Összetétele megfelel az MSZ ISO 5541-1 előírásainak.

Összetétel:

Pepton   10,0 g
Laktóz  10,0 g
Vizmentes marhaepe  20,0 g
Brillantzöld  0,0133 g
Víz  1000 cm3

A táplevest a vizsgálat előtt közvetlenül steril pipettával vagy adagoló fecskendővel, 10 cm3-enként, Durham-csővel ellátott steril kémcsövekbe adagoljuk. Ezután a kémcsöveket vízfürdőben 30 percig 100 °C-on hőkezeljük, majd 30 °C-ra hűtjük. A Durham-csövek a hőkezelés után nem tartalmazhatnak légbuborékot. Az így előkészített táplevest a vizsgálathoz 1 órán belül fel kell használni.

 

 

A vizsgálandó tej, vagy tejtermék higitási sorozatá-
nak legalább három egymást követő fokozatából, párhuzamosan 3 - 3 kémcső táplevest kell beoltani.

Beoltás után a mintát a táplevesben úgy kell elke-
verni, hogy a Durham-csőben légbuborék nem lehet. A kémcsövek inkubálása 30 °C-on, 24 óráig történik. Kóliform pozitív a Durham-csőben gázfejlődést mutató kémcső. A legvalószínűbb kóliform szám megállapítása MPN-módszerrel történik.

A tápleves 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Csak hűtve tárolható! 0 - 10 °C közötti hőmérsékleten tárolva a gyártástól számított 60 napig felhasználható.

2.3. Klimmer-féle brómtimolkék-tripaflavin-agar a tej és tejtermékek kóliform számának meghatározásához. Összetétele megfelel az MSZ 3743/1-78 előírásainak.

Összetétel:

Húskivonat  3,0 g
Nátriumklorid  3,0 g
Pepton  5,0 g
Laktóz  10,0 g
Brómtimolkék   0,15 g
Tripaflavin  0,05 g
Agar  10,0 ? 15,0 g
Víz  1000 cm3

A forgalomba kerülő Klimmer-agar a tripaflavin kivételével valamennyi komponenst tartalmazza. Az 1%-os tripaflavin oldatot, amelyből a felhasználás előtt közvetlenül 100 cm3 Klimmer-agarhoz 0,5 cm3-t kell adni, külön kérjük megrendelni.

A vizsgálat szélesztéses eljárással történik. Inkubálás 37 °C-on 18 - 24 óráig. Kóliform a sárga, jellemzően 1 - 2 mm átmérőjű, sárga udvarú telep.

A táptalaj 100, 250 és 500 cm2-es adagokban, tizesével hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Csak hűtve tárolható! 0 - 10 °C közötti hőmérsékleten tárolva a gyártástól számítótt 60 napig felhasználható.

2.4. Módosított Drigalski-agar a tej és tejtermékek kóliform számának meghatározásához. Öszszetétel megfelel a MSZ 3743/1-78 előírásainak.


Összetétel:

Dinátrium-hidrogén-foszfát (x12H2O)  2,0 g
Nátriumklorid  2,0 g
Pepton (Witte)  2,0 g
Tripton  2,0 g
Élesztőkivonat  2,0 g
Húskivonat  2,0 g
Laktóz  10,0 g
Epesó (nátriumtaurokolát)  1,9 g
Brómtimolkék  0,15 g
Kristályibolya  0,001 g
Agar  10,0 ? 15,0 g
Víz  1000 cm3


A táptalaj a brómtimolkék és kristályibolya kivételével minden komponenst tartalmaz. A szinezéket felhasználás előtt közvetlenül keverjük a tápoldatba. A 3 %-os brómtimolkék és a 0,02 %-os kristályibolya oldatokból, 100 cm3 95 - 100 oC-ra  felmelegített táptalajhoz, 0,5 - 0,5 cm3-t kell adagolni. Kérjük az indikátorokat külön megrendelni.

A vizsgálat szélesztéses eljárással történik. Inkubálás 30 °C-on 24 - 28 óráig. Kóliform a határozottan sárga, legalább 2 mm átmérőjű, általában sima szélű, középpontjában behúzódást vagy kiemelkedést mutató telep.

A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Csak hűtve tárolható! 0 - 10 °C közötti hőmérsékleten tárolva a gyártástól számított 60 napig felhasználható.


2.5. EC-leves a víz, a tej és tejtermékek, valamint más élelmiszerek kóliform és E. coli számának meghatározásához. Összetétel megfelel az ISO 11866-1 előírásainak.

Összetétel
(egyszeres erősségű):

Tripton  20,0 g
Laktóz  5,0 g
Epesó (nátriumtaurokolát)  1,5 g
Nátriumklorid  5,0 g
Dikáliumhidrogénfoszfát  4,0 g
Káliumdihidrogénfoszfát  1,5 g


A táplevest a vizsgálat előtt közvetlenül steril pipettával vagy adagoló fecskendővel, 10 cm3-ként Durham-csővel ellátott steril kémcsövekbe adagoljuk. Ezután a kémcsöveket vízfürdőben 30 percig 100 °C-on hőkezeljük, majd a tenyésztési hőmérsékletre hűtjük. A Durham-csövek a hőkezelés után nem tartalmazhatnak légbuborékot. Az így előkészített táplevest a vizsgálathoz 1 órán belül fel kell használni.

1 cm3 vagy 1 g anyag vizsgálatához az egyszeres töménységű EC-levest használjunk. Nagyobb vizs-
gálandó anyagmennyiség esetén (pl.: 2 - 3 cm3 vagy g) a kétszeres erősségüt. Ezt a megrendelésnél szíveskedjenek feltüntetni.

A vizsgálandó anyag higitási sorozatának legalább
3 egymást követő fokozatából párhuzamosan 3 - 3 kémcső táplevest kell beoltani. A beoltás után a mintát a táplevesben úgy kell elkeverni, hogy a Durham-csőben légbuborék nem lehet. A kémcsövek inkubálása 37 °C-on és 45,5 °C-on 48 óráig történik. Ha a 45,5 °C-on inkubált csövekben gázképződés van, akkor a minta E. coli-ra pozitív, amelynek kisérőflórája kóliform is lehet. Ha csak 37 °C-on van gázképződés, akkor a minta kóliform pozitiv, de E. coli negatív. A legvalószínűbb szám megállapítása MPN módszerrel történik.

A tápleves 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Csak hűtve tárolható! 0 - 10 °C közötti hőmérsékleten tárolva a gyártástól számított 60 napig felhasználható.

 

A kristályibolya-neutrálvörös-epe-laktóz (VRBL) agaron, valamint a brillantzöld-laktóz-epe-levesben történő kóliform vizsgálatok nemzetközi szabvány által elismertek, a gyakorlatban széles körben elterjedtek. A késztermékek, de különösen az export-termékek kóliform számának vizsgálatára ezeket a táptalajokat ajánljuk. Az EC-leves nemzetközileg jól ismert, használatával viszonylag egyszerűen differenciálhatók a kóliformok és az E.coli.

 

3. Élesztők és penészek  vizsgálata

3.1. Élesztőkivonat-dextróz-klóramfenikol-agar a tej és tejtermékek élesztő és penész számának meghatározásához. Összetétele megfelel az MSZ ISO 6611 előírásainak.

Összetétel:

Élesztőkivonat  5,0 g
Dextróz  20,0 g
Klóramfenikol  100,0 mg
Agar  10,0 ? 15,0 g
Víz  1000 cm3



A vizsgálat lemezöntéses eljárással történik. Inkubálás 25 °C-on 4 napig. Inkubálás után morfológiájuk alapján megkülönböztetve leszámoljuk külön az élesztő és külön a penész telepeket. A tűhegy nagyságú, vagy kétes telepeket mikroszkópos vizsgálattal kell azonosítani.

A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számított 60 napig felhasználható.

3.2. Oxitetracyclin-glükóz-élesztőkivonat (OGY)-agar a tej és tejtermékek, valamint más élelmiszerek élesztő és penész számának meghatározásához. Összetétele megfelel az MSZ ISO 6611 előírásainak.

Összetétel:

Élesztőkivonat  5,0 g
Glükóz  10,0 g
Agar  10,0 ? 15,0 g
Oxitetracyclin  0,1 g
Víz  1000 cm3


Az oxitetracyclint közvetlenül a felhasználás előtt, vizes oldatban kell a felolvasztott és 50 °C-ra visszahűtött agarhoz adni.

A vizsgálat lemezöntéses vagy szélesztéses eljárással történik. Inkubálás 20 - 25 °C-on 4 napig. Inkubálás után morfológiájuk alapján megkülönböztetve leszámoljuk külön az élesztő és külön a penész telepeket. A tűhegy nagyságú vagy kétes telepeket mikroszkópos vizsgálattal kell azonosítani.

A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számított 60 napig felhasználható.

 

3.3. Malátakivonat-agar a tej és tejtermékek élesztő és penész számának meghatározásához.

Összetétel:

Malátakivonat  30,0 g
Pepton  3,0 g
Agar  15,0 ? 20,0 g
Víz  1000 cm3

A forgalomba kerülő malátakivonat-agar pH-ját közvetlenül a felhasználás előtt 7,5 %-os tejsav-oldattal 3,5 ? 0,1 pH-ra kell állítani. 100 cm3 malátakivonatagarhoz kb. 1,5 cm3 tejsav-oldat szükséges. A pH-t kérjük ellenőrizni! A tejsav-oldatot külön kérjük megrendelni.

A vizsgálat szélesztéses vagy lemezöntéses eljárással történik. Inkubálás 20 - 24 °C-on 72 óráig. A tenyésztés után a fehér vagy színes, fonalakat képező
telepeket penészgombaként, a gyöngyházfényű felületi és a tápagarban kifejlődött telepeket élesztőgombaként értékeljük.

A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számított 60 napig felhasználható.

 

3.4. Sör-agar a tej és a tejtermékek élesztő és penész számának meghatározásához.

Összetétel:

Tápsör  600 cm3
Agar  15,0 ? 20,0 g
Víz  400 cm3


A forgalomba kerülő sör-agar pH-ját közvetlenül a felhasználás előtt 7,5 %-os tejsav-oldattal 3,5 ? 0,1 pH-ra kell állítani. 100 cm3 sör-agarhoz kb. 1,5 cm3 tejsav-oldat szükséges. A pH-t kérjük ellenőrizni! A tejsav-oldatot külön kérjük megrendelni.

A vizsgálat szélesztéses eljárással történik. Inkubálás 20-24 °C-on 72 óráig. A tenyésztés után a fehér vagy színes, fonalakat képező telepeket penészgombaként, a felületi gyöngyházfényűeket élesztőgombaként értékeljük.

A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számított 60 napig felhasználható.

 

3.5. Burgonya-glükóz-agar a tej és tejtermékek, valamint más élelmiszerek élesztő és penész számának meghatározásához. Összetétele megfelel az American Public Health Association és az USP ajánlásainak.


Összetétel:

Burgonyakivonat  4,0 g
Glükóz  20,0 g
Agar  15,0 g
Víz  1000 cm3

A forgalomba kerülő burgonya-glükóz-agar pH-ját közvetlenül a felhasználás előtt 10 %-os bórsav oldattal 3,5 ? 0,1 pH-ra kell állítani. 100 cm3 burgonya-glükóz-agarhoz kb. 1,4 cm3 bórsav-oldat szükséges. A pH-t kérjük ellenőrizni! A bórsav oldatot külön kérjük megrendelni.

A vizsgálat szélesztéses vagy lemezöntéses eljárással történik. Inkubálás 20-24 °C-on 5 napig.

A táptalaj 100, 250 és 500 cm3-es adagokban, tizesével hullámkarton dobozba csomagolva kerül forgalomba. Száraz, hűvös helyen tárolva a gyártástól számított 60 napig felhasználható.

 

Az élesztőkivonat-dextróz-klóramfenikol és az oxitetracyclin-glükóz-élesztőkivonat (OGY) agar nemzetközi és hazai szabvány által is elismert. A késztermékek, de különösen az export termékek élesztő-penész számának vizsgálatára ezeket a táptalajokat ajánljuk. A malátakivonat és a burgonya-glükóz-agar nemzetközileg ismert és széles körben használt. A sör-agart elsősorban gyártásközi vizsgálatokhoz ajánljuk.


4. Táptalajok speciális  vizsgálatokhoz

A következőkben felsorolt, ritkábban használt táptalajokat megrendelés esetén legyártjuk és a megrendelő kívánságának megfelelő adagokban forgalmazzuk. Érdeklődés esetén a vizsgálati módszerekről részletes tájékoztatást adunk.

4.1.Tejes TGE-agar a tej és tejtermékek fehérjebontó csíráinak meghatározásához. Lásd az 1.1.3. pont alatt.

4.2. Tributirin-agar a zsírbontó csírák számának meghatározásához tejből, tejtermékekből és más élelmiszerekből.


4.3. Kinakék-laktóz-agar a tej és tejtermékek, valamint más élelmiszerek laktóz-pozitív és laktóz-negatív csíráinak differenciálására. Lásd az 1.1.4. pont alatt.

4.4. Clostridium tápleves és agar (RCM) a klosztridium és más anaerob, valamint fakultatív anaerob csírák számának meghatározásához tejből, tejtermékekből és más élelmiszerekből.

4.5. Clostridium differenciáló tápleves(DRCM) a klosztridium csírák számának meghatározásához tejből, tejtermékekből és más élelmiszerekből.

4.6. Glükóz-kazeinpepton-agar (GCA) a tej és tejtermékek, valamint más élelmiszerek aerob spórás (bacillus-félék) számának meghatározásához.

4.7. Szénhidrátmentes táptalaj a tej és tejtermékek szennyező (nem tejsav-baktérium) csíráinak meghatározásához.

4.8. KF-streptococcus-agar (bázis) az enterococcusok kimutatásához tejben, tejtermékekben és más élelmiszerekben.

4.9. Kristályibolya-neutrálvörös-epe-glükóz (VRBD)-agar az Enterobacteriaceae családba tartozó baktériumok kimutatásához tejben és tejtermékbekben.

4.10. Kanamycin-esculin-azid-agar a D-streptococcusok kimutatására tejben, tejtermékekben, vízben és más élelmiszerekben.

4.11. Laktobacillusz tápleves és agar (MRS) a laktobacillusz-félék kimutatására, izolálására tejből és tejtermékekből.

Kívánságra más, itt fel nem sorolt táptalajok gyártását is vállaljuk.